tarihinde yayınlandı Yorum yapın

Tüm Yönleriyle Saç Ekimi

Saç ekimindeki tüm hususları maddeler halinde şöyle özetleybiliriz:

  • Saç transplantları sadece, kendi donör bölgelerinizden alınacak kendi saçınızın aktarılmasıyla ya da aynı yumurta ikizleri arasındaki aktarımla yapılabilir. Aksi halde vücudunuz aktarılan saçı, dokuyu ya da folikülü reddeder.
  • İleri derecede erkek tipi kelliğe sahip olanların başlarının arkasındaki ve yanlarındaki saçlar biraz azalmakla beraber dengeli bir şekilde dağılmış olarak kalır. Bu bölgeler, donör saçın alındığı donör bölgeler’dir.Buralardan alınan saç, kafa derisinin diğer bölgelerinde doktorun ameliyat aletleri ile açtığı çok küçük yarıklara yerleştirilir.
  • Aktarılan saça, saç foliküllerine ve onları çevreleyen dokuya ve deriye parça (graft) denir.
  • Her bir parçada, saç, doku ve deriyle birlikte bir ya da daha fazla saç foükülü bulunur.
  • Her kafa farklıdır.
  • Saç transplantasyonunda sanat, tıbbi teknik kadar önemlidir.
  • Saç yoğunluğu, kafa derisinin bir santimetre karesindeki saç foliküllerinin sayısıdır.
  • Kafa derisi gevşekliği, kafa derisinin esnek ve gevşek olmasıdır.
  • Kafa derisi gevşek ve yoğunluk fazla olduğunda, daha fazla saç transplantasyonu yapabilir.

 

  • Saç, kafanın değişik bölgelerinde değişik yönlere doğru büyür: Önde ve tepede ileri doğru, yanlarda aşağı ya da başın orta kısmından geriye doğru, arkada ise geriye ve aşağıya doğru.
  • Kalın saçın hacmi daha fazladır, bu nedenle her parçada daha az saç transplantı yapılabilir. Ayrıca kalın saç kel bölgeyi daha iyi kapatır.
  • İnce saçın hacmi azdır ve kalın saçtan daha az örtücü olan, ama çok doğal bir görüntü verir.
  • Kıvırcık ve dalgalı saç daha kolay iyi sonuç verir, çünkü tek bir kıvırcık saç kendi etrafında kıvrılır ve kafa derisini düz saçtan daha fazla kapatır.
  • Düz saç kafa derisinin üstüne düşer ve kıvırcık ya da dalgalı saça göre kapatıcılık açısından daha az yoğun bir görüntü verir.
  • Saç rengi, cilt rengine ne kadar yakın olursa örtülen yerin görünüşü o kadar iyi olur. Afrika kökenlilerin saçı koyu renk ve çok kıvırcıktır ve koyu renk cildin değişik tonlarıyla çok az kontrast oluşturur. Bu, görünüş açısından en iyi transplantasyon sonuçlarının alınmasını sağlar. Açık renk saçlı ve açık renk ciltli erkeklerin de saç ve cilt tonları arasında daha az kontrast vardır. Bu da mükemmel sonuçlar verir. Koyu renk düz saçları ve bej rengi ciltleri olan Asyalı erkeklerde kontrast daha fazladır ve saç transplantasyonunda en sanatsal becerileri gerektirirler. Yine de hünerli bir doktorla mükemmel sonuçlar alınabilir.
  • Yönteme karar verirken doktor hastanın gelecekteki saç kaybı tablosunu ve değişim hızını da göz önüne almalıdır.
  • Saç çizgisinin dizaynı ve aktarılan saçların konulacağı bölgenin seçimi çok önemli noktalardır. Transplantasyonu planlamak bir sanattır ve doğal saç çizgileri kişiden kişiye değişir.
  • Çok ufak foliküler birimlerin (bir-dört saçtan oluşan doğal kümeler) kullanıldığı yöntem sayesinde, doktorlar saç kaybının erken aşamalarında, saç çizgisi daha yeni geri kaymaya başlamışken saç transplantasyonunu uygulayabilirler.
  • Aktarılan saç önce başın ön ve üst kısmına eklenir. Hastanın tek kelleşen bölgesi orası olmadığı takdirde, başın tepe kısmı sona saklanır.
  • Eğer seanslar uzun sürerse, istenen sonuca bir ya da iki seansta ulaşabilirsiniz. Bu seanslarda binlerce saç, bir-dört adet saçtan oluşan foliküler birimler halinde transplante edilir. Saç kaybının ilerlemesi durumunda, gelecekte yeni seanslar da yapılabilir.
  • Her seans, beş ve on saat arasında bir zaman alır.

tarihinde yayınlandı Yorum yapın

Fue Saç Ekim Tekniği Nedir?

(Foliküler Ünite Ekstraksiyon )

Fue , dikişsiz, acısız, iz bırakmayan, gündelik hayatı etkilemeyen saç ekim tekniğidir.

FUE tekniği özelikleri

Ensede şerit biçimde çizgi kalmaz.

Kılların alındığı alanda uzun süre hissizlik duyusu olmaz.

Uygun vücut bölgelerinden kıl köklerinin nakline olanak tanır.

Greftlerin çıkarıldığı alanda hızlı iyileşme görülür.

Profesyonelce uygulandığına saçlar doğal ve dolgun görünümlü olur.

FUE tekniği ile ekim nasıl yapılır?

Donör alandaki kıllar işlem öncesinde 2 mm uzunluğunda kısaltılır.

Özel bir cerrahi aletle ( 0.6-0.8 mm çapında ) saç kökleri çıkarılır.

0.8-0.9 mm çaplı silindirik aletlerle kanallar açılır.

Donör alandan alınan saç kökleri, istenilen bölgeye yerleştirilir.

Daha Fazla Bilgi İstiyorum.

FUE tekniği ile ne kadar ekim yapılabilir?

Saçlı deride normal sıklık santimetrekare başına 70-100 foliküler ünitedir.

Saç sıklığı %50 azaldığında saç kaybı gözle fark edilir hale gelir.

Santimetrekare başına 35 ila 50 foliküler ünite ekimi ile yeterli saç sıklığı sağlanır.

Bazı kişilerde saçın yapısına bağlı olarak, istenen sonuçlar için 65 foliküler üniteye kadar ekime ihtiyaç duyulabilir.

FUE tekniğinde dikkat edilmesi gerekenler!

Kökler zedelenmeden çıkarılmalı.

Saç köklerinin mutlaka doğru yönde ekilmeli.

İşlem sonrası hasta uyarılara dikkat etmeli.

FUE tekniği ile günde ne kadar ekim yapılabilir?

Deneyimli, uzman ekipler 2000 ila 3000 greft ekim yapabilmektedirler.

Hastanın ensesi çok yoğunsa ve ihtiyacı fazla ise iki gün üst üste toplam 4000 -5000 greftlik ekimler mümkündür.

İhtiyaç halinde ikinci FUE operasyonu en erken 3 ay sonra gerçekleştirilebilir.

tarihinde yayınlandı Yorum yapın

Saç ekim operasyonu nasıl yapılır?

Saç Ekim Operasyonu Nasıl Gerçekleşir?

Operasyonun ilk işlemi hastanın saçlı derisinin lokal anestezi uygulanarak uyuşturulmasıdır.

Bu sayede hasta operasyon süresince uyanık kalır; TV seyredebilir; yemek yiyebilir, gazete-kitap okuyabilir; ancak acı duymaz. Saçsız alanlara nakledilecek saç kökleri iki şekilde elde edilir.

Birincisi; güvenli donör alan olan enseden bir şerit çıkarılır. Şerit, saç köklerine ayrılır. Şeridin ayrılmasıyla elde edilen küçük saçlı deri parçacıklarına greft adı verilir. Her greft bir veya daha fazla sayıda saç teli(folikül) içerir.

Başın arka kısmındaki şeridin çıkarıldığı boşluğun kenarındaki deriler birbirlerine dikilerek kapatılır. Şeridin boş bıraktığı alanın basit bir dikişle kapanabilmesi ve çizgi şeklindeki dikiş izinin saçlarla tamamen kamufle edilebilmesi saç ekimi operasyonunun önemli bir avantajıdır.

İkincisi ise enseden şerit çıkartılmasını ve dikiş atılmasını gerektirmez. Saçlı derinin arka ve yan kısmından veya diğer uygun bölgelerden (sırt, omuz, göğüs gibi) bu işlem için geliştirilen cihazlarla saç kökleri greft şeklinde hazır olarak çıkarılır. ( Halk arasında bu çıkarma işlemi “tek tek” olarak isimlendirilir.)

Operasyona kullanılan aletlerin özellikleri nelerdir?

Greftler saçsız bölgede özel aletlerle açılan kesilere (kanallara) yerleştirilirler. Kullanılan aletlerin özelliği, açılan kanalların boyutlarının olabildiğince küçük olmasını sağlamaktır. Bu sıklık ve doğallığı arttırırken, aynı zamanda yara iyileşmesini hızlandıran bir yöntemdir.

Aletlerin özellikleri belli bir alana daha fazla sayıda kanal açmayı, böylece bu alana daha fazla sayıda ve daha küçük boyutta greft ekmeyi mümkün kılmaktadır. Kanalların ve greftlerin boyutlarının küçük olması, saç ekiminin sıklığını (yoğunluğunu) ve doğallığını arttıran en önemli faktördür.

Küçük kanal boyutunun diğer bir avantajı; greftin kanal içine tam oturması ve deri yapısının hemen hemen hiç bozulmamasıdır.

Kanalın büyük açılması; onu çevreleyen deride çukurlaşma, renk değişikliği, greftlerin aşağı yukarı kayması gibi kozmetik sorunlara yol açabilir.

Kanalların orjinal saçların yönünde açılması ve ekilen greftlerin orjinal saçlarla aynı açıda çıkması, saç ekiminde doğallığı sağlayan önemli noktalardan birisidir.

Operasyonda doğal saç çizgisinin önemi nedir?

Başarılı bir saç ekimi operasyonunda en önemli noktalarından biri doğal saç çizgisinin oluşturulmasıdır. Saç çizgisi simetrik ve ahenkli olmalıdır; kişinin yüz şekli ile orantılı şekilde belirlenmelidir. Yüz hatları yanında, saçın dökülme şekline uygun çizilmelidir.

Saç çizgisinin belirlenmesinde doktorun deneyimi ve estetik yaratıcılığı belirleyici olur. Oluşturulacak saç çizgisinin on yıllar boyunca sabit kalacağı gerçeğinden dolayı, şekil ve yer (lokalizasyon) olarak ideal çizginin belirlenmesi amaçtır. Hastalar ileri yaşlarda da çizginin doğal görünmesi gerektiğini unutmamalıdırlar. Saç çizgisi, gençlik yıllarının başlarındaki kadar aşağıda tutulmamalıdır.

Alnın iki yanında (temporal bölge) çizginin daha geride olduğu yüksek bir saç çizgisi hayat boyu süren mükemmel bir sonuç sağlayacaktır. Bu şekilde; düşük ve oval bir saç çizgisi ile karşılaştırıldığında, daha fazla yoğunluğa ve daha doğal görünüme ulaşılacaktır.

Operasyon sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?

Operasyon sonrasında ekim yapılan bölgeye hiçbir şey kapatılmaz. Ekim dikiş atılarak yapılmışsa, dikiş üzerine bandaj kapatılır. Bunun nedeni, bölgeyi dış etkenlerden korumaktır. Bandaj en az 12 saat, en fazla 72 saat sonra çıkarılır. Bandaj çıkarıldıktan sonra, dışardan bakıldığında operasyon izi görülmez.

Hasta operasyon sonrası hemen evine gidebilir. Enfeksiyon riskini önlemek için, operasyon sonrası 5 gün antibiyotik tablet kullanılır. İşlem sonrasında birkaç gün ekim yapılan alan yara kabuğu ile kaplı kalır.2. günde yıkanmanın başlaması ile kabuklar düşer.

Bu süreçte hastaya şapka kullanması önerilir. Saç ekimi dikiş atılarak yapılmış ise, dikişler 15 gün sonra alınır. Ekilen saçlar operasyonu takiben 2-4 hafta içinde dökülürler. Saç kökleri yeni yerlerine uyum sağladıkça (bunun için 2.5 – 3 ay gereklidir) , saçlar çıkmaya başlarlar ve ayda ortalama 1 cm. hızla uzarlar. Saç ekimi operasyonunun ilerde kişinin sağlığını bozacak herhangi bir yan tesiri ve komplikasyonu yoktur.