tarihinde yayınlandı Yorum yapın

Sağlıklı Saçlar İçin 10 Temel Besin

Güçlü Saçlar İçin Bol Protein

Saçın, cildin üzerinde görünen kısmı tel, baş derisinin altında kalan kısmıysa kök, yani ‘Saç folikülü’dür. Bu kısmı saçın beslenmesini sağlayan küçük bir depo diye nitelendirebiliriz.

İşte Muhteşem Saçlara Sahip Olmanızı Sağlayacak 10 Besin:

  1. Somon: Omega-3 yağ asitleri, B12 vitamini ve demir açısından zengin olan somon, saçların sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
  2. Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, saçların sağlıklı kalması için gerekli olan A ve C vitaminlerini içerir.
  3. Fasulye: Fasulye, demir, çinko ve biotin gibi saçların sağlıklı uzaması için gerekli olan besin maddelerini içeren iyi bir protein kaynağıdır.
  4. Yağlı tohumlar (fındık, ceviz): Fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar, saçların güçlenmesine ve parlaklık kazanmasına yardımcı olan AHA ve omega-3 yağ asitlerini içerir.
  5. Tavuk ve hindi eti: Yüksek miktarda protein içeren tavuk ve hindi eti, saçların sağlıklı kalmasına ve güçlenmesine yardımcı olur.
  6. Yumurta: Yumurta, yüksek kaliteli protein kaynağıdır ve saçların sağlıklı kalmasını destekler. Ayrıca biotin ve B12 vitamini içerir.
  7. Tam tahıllar: Tam tahıllı ekmekler, bulgur, kepekli makarna gibi besinler saç sağlığı için önemli olan çinko, demir ve B vitaminlerini içerir.
  8. İstiridye: İstiridye, saçların uzamasında etkili olan çinkonun doğal bir kaynağıdır.
  9. Düşük yağlı süt ürünleri: Düşük yağlı süt ve yoğurt, kalsiyum açısından zengindir ve saçların sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
  10. Havuç: Havuç, saç derisi için önemli olan A vitamini kaynağıdır ve saçların sağlıklı kalmasını destekler.

Vitaminler

İşte sağlıklı saçlar için önemli vitaminler ve bu vitaminleri içeren örnek besinler:

  1. A vitamini: Saç tellerinin gelişimini destekler. Karaciğer, yağlı balık, süt ürünleri, yumurta, ıspanak, marul ve kırmızı renkli meyve ve sebzeler A vitamini açısından zengindir.
  2. B4 vitamini: Saç folikülü için gereklidir. Patates, yumurta sarısı, meyveler, lahana, domates ve et B4 vitamini içerir.
  3. B5 vitamini: Saçların uzaması ve güçlenmesi için önemlidir. Karaciğer, yer fıstığı, brokoli, hububatlar, karnıbahar ve avokado B5 vitamini kaynağıdır.
  4. B6 vitamini: Saçların canlılığını artırır. Kırmızı et, balık, yumurta, patates, muz, kuruyemiş, lahana ve ıspanak B6 vitamini içerir.
  5. Folik Asit (B9): Saçlara canlılık ve parlaklık verir. Karaciğer, ıspanak, lahana, brokoli ve kuruyemiş B9 vitamini kaynaklarıdır.
  6. E vitamini: Kan dolaşımını destekler ve saç foliküllerinin yaşlanmasını önler. Kırmızı et, bitkisel yağlar, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve kuruyemiş E vitamini içerir.
  7. Selenyum: Saç derisini canlandırır ve kepeği önler. Yumurta, ton balığı, domates, et ve çikolata selenyum içeren besinlerdir.
  8. Demir: Saç köklerini besler. Karaciğer, et, ceviz, yumurta sarısı ve bira mayası demir açısından zengin besinlerdir.
  9. Çinko: Yağ üretimini dengeleyerek saç sağlığını destekler. Deniz ürünleri, karaciğer, tavuk eti, kırmızı et, badem ve süt ürünleri çinko içerir.

Sağlıklı saçlar için bu vitaminlerden yeterli miktarda almak önemlidir. Bu nedenle çeşitli besinlerden oluşan dengeli bir diyet tercih edilmelidir.

tarihinde yayınlandı Yorum yapın

Özellikle erkeklerin büyük sorun yaşadığı kelliğin nedeni bulundu

Kelliğin, kıl köklerinin oluşumunda rol oynayan kök hücrelerin işlevini yerine getirememesinden kaynaklanıyor olabileceği belirlendi.

“Journal of Clinical Investigation” dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, kel ve kel olmayan erkeklerin kafa derisini karşılaştırdı.

Kel olan erkeklerin kıl köklerinin çok kısa olduğunu gören bilim adamları, bunların kısa olmasının saç köklerinin oluşumunda rol oynayan bazı erişkin kök hücrelerinin işlevini yerine getirememesine bağlı olabileceğini belirtti.

Bu kök hücrelerin kellerde neden işlevini yitirdiği henüz bilinmiyor, ancak bilim adamları gelecek yıllarda bu hücrelerin yeniden “çalışmasını” sağlamanın yolunu bulmayı ümit ediyor.

Fareler üzerinde yapılan deneyler, kök hücre nakillerinin kıl oluşumunu sağladığını göstermişti.