tarihinde yayınlandı Yorum yapın

Saç Ekiminin İncelikleri

Genelde erkekleri etkiler gibi görünse de, saç dökülmesi hem erkekleri hem kadınları etkileyen bir sorundur. Temelde genetik ve hormonal (erkeklerde testosteron, bayanlarda gebelik) etkiler ile gözlenen saç dökülmesi sürecine stres, kullanılan ilaçlar, vitamin-mineral yetmezliği (özellikle çinko eksikliği), kanda hemoglobin düşüklüğü, hava kirliliği, sudaki kireç oranı, kullanılan saç ürünleri ve ilerleyen yaş önemli katkılarda bulunur. Bazen hastalar kaza, psikolojik problemler sonucu kendi saçını yolma, cilt hastalıkları ve yanıklar neticesinde de saç kaybı ile başvurulabilmektedir.

Saç Ekimi Öncesi ve Sonrası Fotoğrafı
Saç Ekimi Öncesi ve Sonrası Fotoğrafı

Kellik süreci önce aşırı saç dökülmesi ile başlar (günde yaklaşık 100 adet saç dökülmesi normaldir). Saçlı deride boş alanlar artmaya başlar ve bu boş alanın ortasında veya etrafında kalan saçların kalitesi bozulmaya normal sertliğini kaybetmeye ve incelmeye başlar. Bunlar sıradaki dökülmeye aday saçlardır. Saç dökülmesi başladığında alınacak bazı önlemlerle bu süreç geciktirilebilir. Ancak geciken bu süreç sonunda saçlı deride açılma başladığında hasta saç ekimine ihtiyaç duyar.

  • Saç kökü gelişim ve dökülme arasında 3-5yıl süren anagen faz (gelişme dönemi), 2-3 hafta süren telogen faz (dinlenme dönemi) ve 4-6 ay süren katagen faz (dökülme dönemi) diye 3 kısımda adlandırılan bir döngünün içindedir. Yaş ilerlemesiyle beraber dinlenme süresi uzar.
  • Saç dökülmesi açılan alana göre 7 dereceye ayrılmaktadır. 1.derece önce yanların hafif açılması 7. derece ise tam kelliktir. Saçlar ne kadar dökülürse dökülsün mutlaka ense kısmında iki kulak arası çizgi altında bir miktar saç kalır. Yapılan saç ekiminde kullanılan saç greftleri de bu bölgeden alınmaktadır.
  • Saç ekimi kellik derecesine göre tek seansta bitebilir veya 2-3 seans sıklaştırma gerektirebilir. Saç ekimi sonrası ekilen saçlar 3 ay içinde dökülür, 8. ayın sonuna dek tekrar çıkar. Yani her saç ekimi seansının arası en az 8 ay olmalıdır.
  • Saç ekimi sonuçlarında kişinin saç rengi ve tipi önem arzetmektedir. Koyu renkli, kalın ve kıvırcık saçlar en iyi sonucu verirken, sarı renkli, ince ve düz saçlarda kapatma oranı daha az olmaktadır.

Peki ekilen bu saçlar dökülmezler mi?

Alın ve tepe bölgesindeki saç kökleri testosteron hormonuna duyarlıdır. Ve bu hormon etkisiyle saç kökleri zarar görmekte dolayısıyla saçlar dökülmektedir. İkinci tip saç kökleri ise östrojen hormonuna duyarlıdır. Ve bu sebeple dökülmezler. İşte saç ekimi işlemi; kafanın arka kısmında bulunan testosteron hormonuna duyarlı olmayan saç köklerinin alınarak, alın ve tepe bölgesindeki saçsız alanlara ekilmesidir. Bu şekilde ekilen saç kökleri hormona duyarlı olmadıklarından bir daha dökülmezler.

Saç ekimi öncesi kişiye saç çizgisi oluşturulur. Saç çizgisi önde genelde alın orta hattında kaş hizasının 6 cm üzerinde , kaş orta hattında ise kaş hizasının 8 cm üzerinde olacak şekildedir. Ancak bu çizgi kişinin yüz tipine göre ayarlanabilir.

Saç ekiminde son yıllarda mini-mikro greft aktarılması ile ilgili iki teknik kullanılmaktadır. Bunlar FUT ve FUE’dir.

FUT (FOLİKULER UNİTE TRANSPLANTASYONU)

Uzun yıllardır uygulanan bu yöntemde ense bölgesinden 2 x 10-12 cm uzunluğunda saçlı deri çıkartılır. Verici alan dikişle kapatılır. Daha sonra alınan saçlı deri bistüri yardımıyla mikro (1 saç kökü içeren) ve mini (2-3 saç kökü içeren) greftlere ayrılır. Hastanın saçlı derisi lokal anestezik solusyonla şişirildikten sonra açılan deliklere ön saç çizgisi bölümüne mikro, arka taraflara mini greftler olmak üzere yerleştirilir. Operasyon ortalama 5-6 saat sürer. Bitiminde saç özel baskılı pansumanla sarılır, iki gün sonra açılarak özel şampuanla yıkanır.

FUE (FOLİKULER UNİTE EKSTRAKSİYONU)

FUE, FUT’a göre daha yeni bir yöntemdir. FUE’nin tek farkı özel bir motorla tek tek köklerin alınması yerlerinde minimal iz kalması ve bunun sonucunda ensede iz olmadığından daha estetik bir sonuç olmasıdır. Yoksa yine kullanılan greftler aynıdır. FUE, FUT’a oranla daha teknolojik ve daha uzun süren bir işlemdir.

DİKKAT EDİLECEKLER

  • Sigara, yara iyileşmesini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle ameliyattan 1 hafta önceden 2 hafta sonraya dek azaltmanız veya ara vermeniz faydalı olacaktır.
  • Diğer estetik ameliyatlarda olduğu gibi kanamayı arttırmaması için aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçlar (heparin, kumadin, gingko biloba ekstreleri gibi) kullanımı ameliyat tarihinden 10 gün önce kesilmelidir. Yüksek tansiyon hastası iseniz sabah ilacınızı mutlaka alınız.
  • Saç ekimi yaptırmaya gelirken saçınızı PH 5.5 bir şampuanla yıkayınız .
  • Saçınızın ense kısmı çok uzunsa kestiriniz, ancak kazıtmayınız.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.