tarihinde yayınlandı Yorum yapın

Saçları Yenilemek Mümkün

Eskimiş cildi çıkarıp yerine yenisini koymak tabii ki mümkün değil. Ancak yeni gelişen teknolojilerle cilt olduğu yerde yenilenebiliyor.

Cilt yenilemek diye bir söylem var. Bu gerçekten mümkün mü? Cilt yenilenebilir mi?

Tabii ki eskimiş cildi çıkarıp yerine yenisini koymak mümkün değildir. Ancak yeni gelişen teknolojilerle cildi olduğu yerde yenilemek mümkün. Bu uygulamalardan biri fraksiyonel lazer sistemleri olup, bunlar non-ablatif ve ablatif olarak ikiye ayrılır. Fraksiyonel lazerler, ışığı mikrosütunlar halinde cilt altına yollar ve burada ısıya bağlı, üretimi tetikleyen, pıhtılaşma alanları oluşturur. Bu sütunlarda, yeni ve sağlıklı dokuyu oluşturacak olan doğal iyileşme süreci başlar.

Birbirlerinden farkları nedir?

Ablatif, yani cilt katmanlarından epidermis ve dermisin bir kısmını kaldıran CO2 lazer uygulamalarında sonuçlar çok iyi olmasına rağmen birkaç haftaya uzayan kızarıklık ve renk değişikliği ve kepeklenme, kişinin sosyal hayatını kısıtlayabilir. Sosyal olarak hastanın kendini programlayabildiği ve cilt tipi olarak çok da esmer olmayan kişiler için ilk önerilmesi gereken yöntem budur. Non-ablatif, yani soymadan olan yöntemde ise cildin en üst tabakası olan stratum korneum yerinde kalırken, epidermis ve dermise uyarılar gönderir. Bu da hızlı iyileşme sağlar.

Hangi bölgelere uygulanabilir?

Yüz, boyun, dekolte ve eller gibi birçok vücut bölgesinde güvenle çalışılır.

Tedavi ve sonrası nasıl ilerliyor?

Tedavi bölgesinde birkaç saat içinde kaybolan kızarıklık, sıcaklık, ödem ve gerginlik olabilir. Ciltteki pembemsi görünüm çoğu kez 5-7 gün sürebilir. Uygulama sonrasında genellikle işinize ve diğer günlük aktivitelerinize geri dönebilirsiniz. Hızlı iyileşmenin nedeni ısı kolonlarının çevresindeki sağlam doku alanlarıdır. Uygulama yapılanların çoğu ciltteki pozitif değişiklikleri birkaç gün içerisinde fark ederler. 3-4 hafta aralıklarla yapılacak olan bir dizi tedavi istenilen sonuçların görülmesi için yeterlidir.

Kimler yaptırmalı?

Eğer cilt renginiz koyu tonlarda ise, eğer ekstra bir zamana ihtiyaç duymadan günlük yaşantınıza geri dönmeyi tercih ediyorsanız, bu yöntem daha uygun olacaktır.

Cilt gençleştirmede başka yeni tedavi yöntemleri var mı?

Yeni uygulanan yöntemlerden biri de PRP’dir. PRP ‘Platelet Rich Plasma-Trombositten Zengin Plazma’ tedavi yönteminin kısaltılmış adıdır. Bu uygulama bir kişiden alınan küçük miktardaki kanın özel, kapalı sistemli, vakumlu bir kit içinde santrifüj işlemine tabi tutulduktan sonra bileşenlerine ayrılması ve elde edilen az miktardaki ‘platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma’nın (PRP) yine aynı kişiye, cilt yüzeyinden mezoterapi yöntemine benzer şekilde geri verilmesi temeline dayanır.

Bu yöntemde hedef yara iyileşmesi sağlamak mı?

Derimizin yaşlanması, aynı yaralanma sürecinde olduğu gibi bazı fiziksel özelliklerini kaybetmesinden kaynaklıdır. Bu nedenle derimizi gençleştirmeye yönelik uygulamalarda aslında vücudumuzun bir yarayı iyileştirirken yaptıklarını, biz çeşitli yöntemlerle taklit ederiz. Örneğin lazer, peeling gibi yöntemlerle cilde kontrollü, belli bir hasar verir ve bu hasarı iyileştirmek için tetikleyici bir güç olarak kullanırız. Oluşan bu hasar sonrasında büyüme faktörleri salınır ve iyileşme süreci başlar. Dermokozmetik ürünler de benzer şekilde derimizi yeniden yapılandıran maddelerin veya sentetik olarak elde edilmiş büyüme faktörlerinin bir iyileşme süreci başlatmasını sağlar. Derideki bir hasarı en etkili, en hızlı ve en doğal biçimde onarabilecek yapı, yine vücudumuza ait yapılardır. Bu nedenle plazma uygulaması damarlarımızda dolaşan bu gücü harekete geçiren ‘otology’ bir yöntem olarak geliştirilmiştir.

PRP ile doku onarımı

Yeni bir yöntem mi? Sadece gençleşmede mi kullanılıyor?

PRP uygulaması hücresel tedavinin uygulama alanlarından yalnızca biridir. Yeni bir yöntem değildir. Diş implantlarıyla başlayan uygulama, estetik, tıp, ortopedi, iyileşmeyen yara tedavisi gibi alanlarda hızla yayılmaktadır. Yakın bir gelecekte kronik ağrı tedavisinde, tendon hasarlarında, romatizmal yakınmalarda PRP kullanımına ait çok sayıda bilimsel çalışmanın yayımlanması beklenmektedir.

Bu bir kök hücre tedavisi mi?

Kök hücre tedavisi veya hücresel tedavi bir yaralanma veya hastalığı tedavi etmek amacıyla hasar görmüş olan bir organa yeni hücrelerin tanıtılması anlamına gelmektedir. PRP uygulanmasında ise hasarlı dokunun onarımı için onarımı başlatan ve uyaran bir faktör olarak trombositlerden yararlanılmaktadır. Bu nedenle uygulamalar birbirinden farklıdır.

Ne kadar zamanda yapılıyor?

Yaklaşık 30 dakikalık bir uygulamadır. Kolayca, acısız biçimde uygulanır.

Etkisi ne zaman görülüyor?

Uygulamadan hemen sonra ciltte sağlıklı bir parlaklık ortaya çıkar. Daha sonra bu parlak görünümde biraz gerileme olur. Ancak 3 veya 4 uygulamadan sonra kalıcı bir etki ortaya çıkar.

Tek uygulamada mı yapılıyor?

Tek seanslık uygulamalar genellikle genç, yoğun iş hayatı olan, sigara içen kişilerde yaşlanma sürecini yavaşlatmak için yapılabilir.

Uygulamadan neler beklenmeli?

Tedavinin sonuçları uzun sürelidir. Tamamen doğal olan bu yöntem deriyi en doğal biçimde yeniden canlandırır, yapılandırır. Sadece yeni kolajen oluşumunu değil, derinin tüm yaşamsal işlevlerini destekler. Kırışıklıkları ve çizgileri deriyi doldurarak değil gençleştirerek giderir. İlk uygulama sonrası sağlanan parlak sağlıklı görünüm ardından, ardışık uygulamalarla sonuçlar uzun süreli hale getirilir. Böylece gençleştirici ve onarıcı etkinin devamlılığı sağlanır. Yaşa ve cildin durumuna bağlı olarak 6 ayda 1 ya da yılda 1 olacak şekilde idame tedavisine geçilebilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

[learn_more caption=”Botoks yılan zehiri midir?”] Botoks, Clostridium, Botulinum (bu bir bakteri) toksininden, ileri labaoratuvar teknikleri kullanılarak elde edilen bir madde olup, yılanlarla uzaktan yakından ilişkisi yoktur.[/learn_more]
[learn_more caption=”Botoks yüzü felç eder mi? Mimiklerim donar mı?”]
Botoks, uygulandığı alandaki kasları 3-6 aylık bir süre için her zaman geçici olarak gevşetir. Mimiklerin korunması uygulanan doza ve enjeksiyon noktalarına bağlıdır. Pek çok sinema ve tiyatro oyuncusu düzenli olarak botoks yaptırmaktadır.[/learn_more]
[learn_more caption=”Etkisi geçince daha kötü olur muyum?”]
Botoks uygulanan bölgedeki kaslar, etki süresi boyunca daha az mimik yapabildiklerinden bu süre zarfında yeni kırışıklık oluşmaz. Botoks o bölgede bir mola almanızı sağlar. Hiçbir zaman daha kötü olamaz.[/learn_more]
[learn_more caption=”Dudaklar botoksla şişer mi?”]
Botoks bir dolgu maddesi değildir. Botoks akılda kolay kalan bir kelime olması nedeniyle yüzdeki her uygulama botoks olarak ifade edilmektedir. Bu yanlış kanının da artık düzeltilmesi gerekiyor.[/learn_more]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.