tarihinde yayınlandı Yorum yapın

Saç Cerrahisinde 2 Etkili Yöntem

Hair-transplant

Saç ekme teknolojisinde yeni gelişmeler her geçen gün artıyor. Günümüzde kullanılan en etkili saç cerrahi yöntemi ise; FUT ve FUE’dir. İşte bu iki yöntem hakkında ipuçları…

FUT: İlki, FUT yani ‘Foliküler Ünite Transplantasyonu’ tekniğidir.

Bu metotta saç çemberi denilen iki kulak arasındaki sağlıklı saç kökleri cerrahi yöntemle şerit halinde alınarak saçlanması istenilen alanda açılan kanallar içine yerleştirilir. Bu yöntem hâlâ dünyadaki cerrahların yüzde 85’inin* tercih ettiği metottur.

*Uluslararası Saç Cerrahisi Derneği 2009 araştırma sonuçları.

FUE:FUE ‘Foliküler Ünite Ekstraksiyonu’ tekniği

FUE adı verilen teknik, verici alanda iz bırakmadan verici alanın en verimli şekilde kullanılmasına olanak tanıyan tek tek kök toplama prensibine dayanır. Uzman cerrahlar tarafından uygulanan ve eski tekniklerin aksine minimum cerrahi işlem gerektiren bir girişimdir.

Tek tek toplama yöntemi olarak da bilinen FUE metodu, tekniğin zorluğu nedeniyle yurt dışındaki cerrahların henüz tam zamanlı yapmaya başlamadıkları bir operasyondur. Almanya ya da Amerika’ya gittiğinizde FUE yöntemiyle günde sadece 1000 Graft kadar bir kök alımı yapılabildiğini görürsünüz.

Ancak bu rakam, 3binlere kadar çıkabilir. Tabiki uygun teknik ve teknoloji ie birlikte. 2010 yılında Boston’da yapılan Uluslararası Saç Cerrahisi Kongresi’nde FUE tekniğindeki hız ve başarının ipuçları anlatıldı.

O kadar pozitif geri bildirim aldını ki bu yılın yurt dışında yapılacak Uluslararası Saç Cerrahisi Derneği Workshop’unu Transmed’in düzenlemesine karar verildi.

Mayıs ayında FUE tekniğini öğretmek üzere 40’ın üzerinde yabancı cerraha eğitim verilecek.

tarihinde yayınlandı Yorum yapın

Saç Ektirme – Mikrogreft (Ense saçından)

Bu yöntem özetle ensenin üzerindeki bölgeden uzun elips şeklinde bir şaçlı derinin çıkartılarak bu deri şeridindeki kıl köklerinin bir ila üçlü gruplara bölünüp, saçsız alanlara nakledilmesidir. Operasyon lokal anestezi altında yaklaşık 4-5 saate yapılmakta ve hastalar tarafından rahatlıkla tolare edilebilmektedir. İşlem tamamlandıktan hemen sonra hasta evine dönebilir, 24 saat boyunca saç yıkanmaz ve bu süre sonunda ekim yapılan bölge ve diğersaçlı bölgeler özel bir solüsyonla kliniğimizde yıkanıp işleminiz tamamlanır. Nakledilen saçlar bir süre sonra dökülürler ve yeniden çıkmaya başlamaları 2,5 -3 ay gibi bir süre almaktadır. Saç ekimi ile ilgili ayrıntılı bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.

Saç Kaybı genetik, hormonal değişiklikler ve yaşlılık nedeniyle oluşan, hem kadınlarda hem de erkeklerde fiziksel ve buna bağlı olarak da psikolojik sorunlara sebep olan bir durumdur. Saç kaybı aynı zamanda çeşitli dermatolojik hastalıklar, yanıklar ve travmatik sebeplerle de gerçekleşebilir.

Erkek tipi saç dökülmesi her toplumda oldukça sık görülen bir durum olmasına rağmen pek çok erkek ve kadın için önemli bir sorundur. Bu insanlar saçlarının dökülmesini önlemek, dökülen saçların yeniden çıkmasını sağlamak veya saç dökülmesinin sebep olduğu görüntüyü ortadan kaldırmak için bir çok yola başvurmaktadırlar.

Saç kökleri uzun bir gelişme dönemi ve bunun ardından gelen kısa bir dinlenme periyodundan oluşan bir döngü içindedirler. Dinlenme döneminde şaç teli köke bağlıdır ancak büyüme olmaz. Dinlenme dönemi sonunda ise saç teli düşer ve saç kökünden yeni bir tel gelişmeye başlar. Yaş ilerledikçe dinlenme döneminin süresi uzamaya başlar. Normalde gelişme dönemi (anajenfaz) 3-5 yıl kadar sürerken bunu takip eden dinlenme dönemi (telojenfaz) 1-2 haftalık geçiş dönemini (katajenfaz) takiben başlar ve 3-4 ay.

tarihinde yayınlandı 8 Yorum

Saç Ekimi Yaptıracaklara Uzman Tavsiyesi

Saç ekimi; mevcut saç açıklığı medikal diğer yöntemlerle giderilemeyecek hastaların saçsızlık sorununu gidermeye dönük yapılan cerrahi bir işlemdir. İki farklı yöntemle yapılabilir:

[box type=”bio”] FUT (Follicular Unit Transplantation)[/box]

Şerit Yöntemi olarak bilinir. Ense bölgesinden alınan bir saçlı deri parçasının saç köklerine ayrıştırılması ve eksik yerlere ekilmesi işlemidir. Kesilen yerin, yani ensede dokunun alındığı bölgenin dikilmesi, sıklıkla pansuman yapılması, daha ağırlı bir işlem olması ve ensede iz bırakması dolayısıyla son yıllarda tercih edilmemektedir.

[box type=”bio”]FUE (Follicular Unit Extraction) [/box] Ameliyatsız yöntem olarak bilinir. Saçlar özel bir cihaz sayesinde kökleriyle beraber tek tek alınır ve eksik yerlere açılan kanallara ekilir. Dikiş atılması gerekmez Lokal anestezi altında yapıldığı için ağrısız bir işlemdir. Hastanede ve ameliyathane koşullarında yapılması gereken bu işlem ortalama 5 saat sürmektedir.

Ense bölgesinde iz bırakmaması, ağrısız olması, dikiş atılmaması, iyileşmenin çok erken olması dolayısıyla son yıllarda hastalar ve doktorlar tarafından daha fazla tercih edilmektedir. FUE sonrası bir gün istirahat önerilmekte sonraki gün hasta işbaşı yapabilmektedir. Ekilen saçlar 3. aydan itibaren çıkmakta, tamamının çıkması ortalama 9 ay sürmektedir.

[learn_more caption=”Hangi yöntemi öneriyorsunuz?”] Uzun yıllar FUT isimli yöntemi de uygulamamıza rağmen özellikle son 3 yılda hemen tamamen FUE tekniğine yöneldik. Tıbbın bütün alanlarında teknolojinin kolaylıklarından doktorlar ve hastalar faydalanmaktadır. FUE yöntemi de teknolojinin biz doktorların hizmetine sunduğu konforlu bir saç ekim yöntemi. Bu sebeple FUE tekniğini daha çok uygulamakta ve tavsiye etmekteyim.[/learn_more]

[learn_more caption=”Ağrı hiç mi olmuyor?”]Diş Hekimlerinin yaptığı ilk iğneyi hissedip diğer uygulamaları nasıl hissetmiyorsak saç ekiminde de ilk iğnelerden sonraki işlemler hasta tarafından hissedilmemektedir. Hastanın uyanık olması gereken bu sebeple genel anestezinin yapılmadığı saç ekimi esnasında ağrının hiç olmaması gerekmektedir.

Ağrının olmaması aynı zamanda operasyonun kalitesini de birebir etkilemektedir, aksi takdirde işlemi yapmak mümkün olmayacaktır. Çünkü ağrısız ve huzurlu hasta operasyon ekibi için de konfor arttırıcı bir parametredir.[/learn_more]

[learn_more caption=”Bütün uygulamalar bir günde bitmekte midir?”]Bir günde bir seans kolaylıkla bitmektedir. Bundan kastedilen hem köklerin alınması, hem kanalların ( köklerin içine yerleştirileceği delikler) açılması hem de alınan köklerin ekilmesi işlemlerinin tümüdür. Sabah 09 30 da hastanın hastaneye gelmesi ile süreç başlamaktadır. Önce hastanın fotoğrafları çekilir ve bilgisayarda planlaması yapılır. Ardından hasta mini bir check-up tan geçirilir. Eğer herhangi bir sorunla karşılaşılmazsa hasta ameliyathaneye alınır.

Uzman doktorun talebine göre anestezi doktorundan konsultasyon alınır ve saat 10 30 gibi operasyon başlar. Köklerin alınması ortalama 2 saat, kanalların açılması 45 dakika ve köklerin ekilmesi yine ortalama 2 saat olmak üzere bütün operasyon 5 saat sürmektedir. Bu zamana toplamda 1 saati bulan molaları da eklemek gerekmektedir.[/learn_more]

[learn_more caption=”Bu kadar zaman zarfında hasta sıkılmaz mı?”]

Uygulama birkaç farklı işlemi içerdiğinden dinamik bir süreçtir. Hasta gerek ekiple sohbet etmekte, gerek müzik dinlemekte gerekse TV izleyebilmektedir. Bu sebeple çoğunlukla operasyon süresi hastaya hastanın beklediğinden daha kısa gelmektedir. Bazen biraz daha uzun da sürse amaç hastaya maksimum oranda hizmet vermek olduğundan hastalar bu zaman aşımını severek kabul etmektedirler.[/learn_more]

[learn_more caption=”Kaç kişilik bir ekip saç ekimi için yeterlidir ?]

“ALTIN STANDART” a göre bu sayı 6 kişi olmalıdır. Sadece ekipteki kişi sayısı değil kullanılması gereken cihaz ve ilaçlar, malzemelerin tek kullanımlık olması, steriliteye gösterilmesi gereken özen, hastane ameliyathanesinin kullanılması, ekibin tecrübesi ve konusunun uzmanı olması, hastanın fotoğraf ve analiz arşivinin tutulması, gizlilik gibi bir çok parametre bir araya gelerek bu altın standartı oluşturmaktadır. Dünyanın iyi merkez ve hastanelerinin tümünde bu altın standart saç ekimi için olmazsa olmaz şartları oluşturur.[/learn_more]

[learn_more caption=”Bir günde kaç saç teli ekilebilmektedir?”]

Bir günde ekilmesi gereken maksimum graft (tekli veya çoklu saç köklerini barındıran ünite) 2500-2700 yani ortalama 5000-5500 saç telidir. Sayıyı arttırmak mümkündür ancak artan her sayı operasyon ekibinin konsantrasyon sınırını zorlayacağından dikkatli olmak gerekmektedir. Klasik olarak 2000 graftten sonraki rakamlar için ikinci bir seans planlanmalıdır.

[learn_more caption=”İkinci seans ne zaman yapılmalıdır?”]

Hemen ertesi gün de ikinci seans yapılabilir ancak bu durumda ekilecek greft miktarı toplamda yaklaşık 2800-3000 graft olacaktır. Ancak ikinci seans için 8-10 ay beklenecek olunursa ense bölgesi ve kulak üstleri kendi kendini tamir edeceğinden ikinci seansta alınacak graft miktarı artacak ve toplamda ekilen miktar 3500-3800 civarında olacaktır. Bu da bazen 1000 graft yani yaklaşık 2200 saçtelinin fazladan ekilmesi anlamına gelir.[/learn_more]

[learn_more caption=”Hastalar kaçıncı günde işlerinin başına dönebiliyor?”]

Operasyonun yapıldığı günü saymazsak sonraki günün istirahatle geçirilmesi yeteli olmaktadır. Bu durumda bir günlük istirahat çoğunlukla yeterli olmaktadır. Yine de örneğin Cuma günü operasyonunu yaptıran kişinin haftasonunu istirahatle geçirip pazartesi işbaşı yapması daha sağlıklı olacaktır.[/learn_more]

[learn_more caption=”Doğal bir görünüm mümkün müdür?”]

Eğer ehil ellerde ve yukarda bahsettiğim altın standartlara uygun bir operasyon yapılmış ise sonuçlar doğal ve yüz güldürücüdür. Doğal bir saç çizgisi, doğal bir sıklık ve yine doğal saç açısı oluşturmakla bu sonuca ulaşmak pekala mümkündür. Son yıllarda yapılan başarılı saç ekimi vakaları sayesinde saç ekimi düşünen hasta sayısında belirgin bir artış sağlanmıştır.[/learn_more]

[learn_more caption=”Ekilen saçların çıkmama ihtimali var mıdır?”]
Altın standartların yerine getirilmesi durumunda fire ihtimali ortalama %3 tür. Yani 1000 graft ekilen hastanın ortalama kaybı 30 graft olacaktır. Zaten bu risk baştan hesaplanıp ihtiyaç 1000 graft ise hastaya 1030-1050 arasında graft ekilmelidir. Tabi ki hastanın operasyon sonrası doktorun önerdiği bakım prensiplerine uymaması bu fire ihtimalini arttıracak en önemli parametredir. Yine de saç ekimi hastasının, doktorunun önerilerine uymakta sorun yaratmayan bir profili olduğunu belirtmekte yarar vardır.[/learn_more]

[learn_more caption=”Saçların tamamının çıkması ortalama ne kadar sürmektedir?”]

Ekilen saçlar ekildikten bir süre sonra kökleri içerde kalacak şekilde dökülürler. Ama bu geri dönüşlü bir dökülmedir. 3. aydan itibaren yeniden çıkmaya başlayan saçların 6.ayda yarısı 9-12 arasında da tamamı çıkmaktadır. Çok az hastada bu süre 1,5 yılı bulmaktadır.[/learn_more]

[learn_more caption=”Ekilen saçlar uzarlar mı?”]

Ekilen saçlar hastanın kendi saçları olduğu için tabi ki uzarlar. Diğer saçlar ile aynı hızda uzayan bu saçlar talebe göre boyatılabilir, kazıtılabilir, rüzgar, yağmur, deniz suyu gibi hiçbir şeyden etkilenmezler ve ömürboyu dökülmeden kalırlar.[/learn_more]

[learn_more caption=”Ekimden sonra bir bakım gerekli midir?”]

Bazı genç hastalar hariç özel bir bakım gerekmemektedir. Genç hastaların mevcut saçlarını korumak için ayrıca bir tedaviye ihtiyaçları vardır. İleri yaşlarda bu ihtiyaç asgariye inmektedir. Bu bakımlar evde hastanın kendi kendine rahatlıkla yapabileceği kolaylıkta olmaktadır. En önemli bakım, saç ekiminden sonra ekilen saçlar için özel olarak üretilmiş olan şampuanın doktorun tavsiyesi doğrultusunda kullanılmasıdır. Yine de saç ekimi için söylenebilecek en sihirli cümle; saç ekiminin saç dökülmesi sorununu çözmeye yardımcı tedavi seçenekleri arasında hekime olan bağımlılığı asgariye indiren tek yöntem olduğudur.[/learn_more]

tarihinde yayınlandı 1 Yorum

Fue Tekniği Hakkında Kritik Bilgiler

(Foliküler Ünite Ekstraksiyon )

Fue , dikişsiz, acısız, iz bırakmayan, gündelik hayatı etkilemeyen saç ekim tekniğidir.

FUE tekniği özelikleri

Ensede şerit biçimde çizgi kalmaz.

Kılların alındığı alanda uzun süre hissizlik duyusu olmaz.

Uygun vücut bölgelerinden kıl köklerinin nakline olanak tanır.

Greftlerin çıkarıldığı alanda hızlı iyileşme görülür.

Profesyonelce uygulandığına saçlar doğal ve dolgun görünümlü olur.

FUE tekniği ile ekim nasıl yapılır?

Donör alandaki kıllar işlem öncesinde 2 mm uzunluğunda kısaltılır.

Özel bir cerrahi aletle ( 0.6-0.8 mm çapında ) saç kökleri çıkarılır.

0.8-0.9 mm çaplı silindirik aletlerle kanallar açılır.

Donör alandan alınan saç kökleri, istenilen bölgeye yerleştirilir.

FUE tekniği ile ne kadar ekim yapılabilir?

Saçlı deride normal sıklık santimetrekare başına 70-100 foliküler ünitedir.

Saç sıklığı %50 azaldığında saç kaybı gözle fark edilir hale gelir.

Santimetrekare başına 35 ila 50 foliküler ünite ekimi ile yeterli saç sıklığı sağlanır.

Bazı kişilerde saçın yapısına bağlı olarak, istenen sonuçlar için 65 foliküler üniteye kadar ekime ihtiyaç duyulabilir.

FUE tekniğinde dikkat edilmesi gerekenler!

Kökler zedelenmeden çıkarılmalı.

Saç köklerinin mutlaka doğru yönde ekilmeli.

İşlem sonrası hasta uyarılara dikkat etmeli.

FUE tekniği ile günde ne kadar ekim yapılabilir?

Deneyimli, uzman ekipler 2000 ila 3000 greft ekim yapabilmektedirler.

Hastanın ensesi çok yoğunsa ve ihtiyacı fazla ise iki gün üst üste toplam 4000 -5000 greftlik ekimler mümkündür.

İhtiyaç halinde ikinci FUE operasyonu en erken 3 ay sonra gerçekleştirilebilir.

tarihinde yayınlandı Yorum yapın

Fue Saç Ekim Tekniği Nedir?

(Foliküler Ünite Ekstraksiyon )

Fue , dikişsiz, acısız, iz bırakmayan, gündelik hayatı etkilemeyen saç ekim tekniğidir.

FUE tekniği özelikleri

Ensede şerit biçimde çizgi kalmaz.

Kılların alındığı alanda uzun süre hissizlik duyusu olmaz.

Uygun vücut bölgelerinden kıl köklerinin nakline olanak tanır.

Greftlerin çıkarıldığı alanda hızlı iyileşme görülür.

Profesyonelce uygulandığına saçlar doğal ve dolgun görünümlü olur.

FUE tekniği ile ekim nasıl yapılır?

Donör alandaki kıllar işlem öncesinde 2 mm uzunluğunda kısaltılır.

Özel bir cerrahi aletle ( 0.6-0.8 mm çapında ) saç kökleri çıkarılır.

0.8-0.9 mm çaplı silindirik aletlerle kanallar açılır.

Donör alandan alınan saç kökleri, istenilen bölgeye yerleştirilir.

Daha Fazla Bilgi İstiyorum.

FUE tekniği ile ne kadar ekim yapılabilir?

Saçlı deride normal sıklık santimetrekare başına 70-100 foliküler ünitedir.

Saç sıklığı %50 azaldığında saç kaybı gözle fark edilir hale gelir.

Santimetrekare başına 35 ila 50 foliküler ünite ekimi ile yeterli saç sıklığı sağlanır.

Bazı kişilerde saçın yapısına bağlı olarak, istenen sonuçlar için 65 foliküler üniteye kadar ekime ihtiyaç duyulabilir.

FUE tekniğinde dikkat edilmesi gerekenler!

Kökler zedelenmeden çıkarılmalı.

Saç köklerinin mutlaka doğru yönde ekilmeli.

İşlem sonrası hasta uyarılara dikkat etmeli.

FUE tekniği ile günde ne kadar ekim yapılabilir?

Deneyimli, uzman ekipler 2000 ila 3000 greft ekim yapabilmektedirler.

Hastanın ensesi çok yoğunsa ve ihtiyacı fazla ise iki gün üst üste toplam 4000 -5000 greftlik ekimler mümkündür.

İhtiyaç halinde ikinci FUE operasyonu en erken 3 ay sonra gerçekleştirilebilir.

tarihinde yayınlandı 1 Yorum

Saç Ekimi Hakkında Bilgiler

Operasyonun ilk işlemi hastanın saçlı derisinin lokal anestezi uygulanarak uyuşturulmasıdır.

Bu sayede hasta operasyon süresince uyanık kalır; TV seyredebilir; yemek yiyebilir, gazete-kitap okuyabilir; ancak acı duymaz. Saçsız alanlara nakledilecek saç kökleri iki şekilde elde edilir.

Birincisi; güvenli donör alan olan enseden bir şerit çıkarılır. Şerit, saç köklerine ayrılır. Şeridin ayrılmasıyla elde edilen küçük saçlı deri parçacıklarına greft adı verilir. Her greft bir veya daha fazla sayıda saç teli(folikül) içerir.

Başın arka kısmındaki şeridin çıkarıldığı boşluğun kenarındaki deriler birbirlerine dikilerek kapatılır. Şeridin boş bıraktığı alanın basit bir dikişle kapanabilmesi… Devamını Oku