Saçlarımızın bakımı için birçok öneri duymuşuzdur. Bunların bir çoğu kimyasal çözümler ya da medikal tedavilerdir. Aslında insan doğası gereği aslında tüm kimyasal ve medikal çözümler doğal besinler kadar etkili olamaz. Bu bakımdan saçlar için iyi gelen yoğurt türleri nelerdir açıklamaya çalışacağım.
Dr. Serkan Aygın dermatoloji ve farmakoloji alanında çift dalda medikal uzmanlığı olan bir doktordur ve farmakoloji alanındaki çalışmaları saç için iyi gelen besinleri inceleme üzerine de olmuştur. Halihazırda saç ekimi ve saç tedavileri yapmakta olan Dr. Serkan Aygın, İstanbul’da kendi kliniğinde bu hizmetleri sunmaktadır.
Öncelikle genel olarak yoğurdun besin değerlerini bilmek gerekebilir. Bu bakımdan içerideki besin değerleri ve vücuda etkilerine bağlı olarak bunların hangileri saçların daha sağlıklı olmasını sağlayacağı konusuna geçilebilir.
Saçlar konusunda da bazı temel bilgileri bilmek gerekebilir. Saç tellerimizin büyüme fazı, 2 ila 5 yıl arasında sürmektedir. Bu süre sonunda, saçlar yaklaşık üç aylık bir dinlenme fazına geçerek yerine yenilerinin gelmesi için dökülürler. Eğer yeterli protein almıyorsanız, fazla miktarda saç dökülmesi yaşayabilirsiniz.
Yoğurdun İçeriği ve Besin Değerleri
1 kase (200g) yoğurtta bulunan kalori, protein, karbonhidrat (şeker) ve yağ dağılımı ile birlikte mikro besin ögeleri oranı şu şekildedir.
- 175 g. su
- 6 g. protein
- 6 g. yağ
- 8 g. karbonhidrat
- 100 mg. sodyum
- 320 mg. potasyum
- 360 mg. kalsiyum
- 200 mg. fosfor bulur.
- Ortalama 110 Kcal’dir.
Yoğurt karbonhidrat, protein ve yağ açısından oldukça zengindir. Yoğurt; protein, yağ, vitamin ve mineral maddelerce normal sütten daha zengin bir besindir. Bu bakımdan bakıldığında ortalama yoğurt öncelikle saçın da protein yapıdan oluşması nedeniyle saçın ana besin kaynaklarından biridir. Genel olarak protein içeren tüm besinler saçın daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar.
Saç için doğrudan protein değeri önemli ama yeterli bir besin değildir. Saç için demir, biotin çinko, selenyum, bakır ve magnezyum içeren besinler alınmalıdır. Ayırca A, B6, C, D ve E vitaminleri de çok değerli besinlerdir.
Yogurt dışında saçlar için gerekli besinler şunlardır:
- Yumurta
- Ispanak
- Tam tahıllar (yulaf)
- Somon
- Avokado
- Badem
- Tatlı patates
- Yağsız kırmızı et
- Yağsız hindi, tavuk eti
- Kabak çekirdeği
- Havuç
- Hindistan cevizi
- Nar
- Yer fıstığı
Yoğurdun Çeşitleri
Yağ oranına göre;
- Yağ oranı en az % 3.8 ise tam yağlı,
- Yağ oranı en az %3.0 ise yağlı,
- Yağ oranı en az %1.5 ise yarım yağlı,
- Yağ oranı en fazla %1.5 ise az yağlı,
- Yağ oranı en fazla %0.15 ise yağsız(yavan)
Üretilen Sütün Kaynağına Göre;
- Sade yoğurt (11,92 g protein)
- Manda Yoğurdu (7,7 g protein)
- Keçi Sütü Yoğurdu (8,0 g protein)
- Soya Yoğurdu (5,95 g protein)
- Koyun Yoğurdu (4,8 g protein)
Bu bakımdan bakıldığında temel alınan protein değeri açısından saç için en etkili yoğurt tipi Sade yoğurttur. Yani inekten yapılmış olan yoğurttur. Bu yoğurdun kalitesi tabiki kullanıldığı sütten etkilenir. Bu bakımdan dünyanın yaygın ve yüksek protein değeri içeren sütü veren inek türü Jersey ineğidir. Dünyada en yaygın olarak Holstein inek sütü kullanılmaktadır. Holstein inek sütü ortalama 3,06 g protein içermesine karşın Jersey inek sütü ise 3,59 g protein içerir. Ama sonuçta yoğurt yapımındaki yoğunlaşma bu değeri 10-12 g a kadar artırmaktadır.
Yogurdun Spesifik Bir Etkisi Olan Saç Tipi Var Mıdır?
Genel olarak yapılmış belirgin bir deneysel çalışmaya rastlanmamış bu alanda yogurdun saç tipine göre etkisi farklı olmadığı düşünülmektedir.
Yoğurt insan sağlığı için büyük faydaları tek başına bünyesinde barındırmaktadır. İçeriğinde bol miktarda kalsiyum bulunduran yoğurt, insan vücudu için sayısız yararı tüketilmesi ile beraberinde getirmektedir. Kalsiyum bilindiği şekli ile kemiklere fayda sağlamasının yanı sıra saçlara da olumlu katkılarda bulunmaktadır.
Bu neden ile içeriğindeki kalsiyum sayesinde yoğurt, saç uzamasını teşvik edebilme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda ilave olarak yoğurdun içeriğinde protein de saçlar için büyük bir etkiye sahiptir.
Yoğurt aşırıya kaçmamak koşulu ile tavsiye olunur. Çünkü tüketiminde aşırıya kaçılan her gıda başka birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir. Bu yüzden yediklerimize ekstra daha fazla dikkat etmemiz sağlıklı beslenmenin ön koşuludur ve çok önemlidir.
Yoğurdun Vücuda Etkileri
Yoğurt insanda, doygunluğu artırmaktadır. Metabolizmayı hızlandırdığı için de kilo kontrolünde oldukça önemli olan yoğurt aynı anlamda kan dolaşımını da artıracağı için saçların da daha çok beslenmesini sağlamaktadır.
Yoğurdun Genel Özellikleri
- Satın alındığı yerde 4-6 derecede saklanmış olması özelliğini yitirmemesi açısından önemlidir.
- Yoğurt bakterileri faaliyetleri sırasında bazı vitaminleri sentezlerler: Çoğalmaları sırasında yoğurt bakterilerinin B6, B12, ve C vitamini tükettikleri bunun yanında B1, B2, B3 vitaminleri sentezledikleri dolayısıyla yoğurdun bu vitaminlerce zengin olduğu ortaya çıkmıştır.
- Yoğurdun hazmı süte göre daha kolaydır ve daha zengin besin değerlerine sahiptir.
- Kanser hücrelerinin gelişimini engeller.
Yoğurt Maskesi
Besin olarak vücudumuz için mucizeler yaratan yoğurdun saçımız için de aynı etkiyi gösterdiğini biliyor muydunuz? Uzun zamandır, yoğurdun saçı yumuşattığı bilinmektedir. Bu yüzden yoğurt, çözmek istediğiniz saç problemine bağlı olarak köklere uygulanabilir, cilde sürülebilir veya saç tellerine yayılabilir. Yoğurtta bulunan protein, saç şaftının güçlendirilmesine yardımcı olur, bu da bölünmüş uçları ve saç hasarını önler. Yoğurttaki laktik asit ise saçı nemlendirir ve durulama sırasında ölü cilt hücrelerini temizlemeye yardımcı olur.
Saçlarınız için faydalı olabilecek bazı maske çeşitleri şunlardır:
Kinoa ve Yoğurt
Yoğurtta yer alan protein kuru saçların beslenmesine yardımcı olur. Öte yandan, kinoa saç tellerini içeriden onarmaya yardımcı olur. Bu maskeye eklenebilecek olan bazı yağlar vardır. Bunlar; ahududu tohumu yağı, macadamia yağı ve tatlı badem gibi saçın dokusunu iyileştirmeye yardımcı olan bitkisel yağlardır. Bu saç maskesi saçınıza inanılmaz bir parlaklık katar. Bu yüzden, gözle görülür sonuçlar için haftada iki kez kullanılmalıdır.
Zeytinyağlı Yoğurt Maskesi
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay kaşığı zeytinyağı
- 1 yumurta
Yoğurt, tek başına bile saç için faydalı iken, zeytinyağı ile birleştiğinde saç büyümesini teşvik ederek uyuyan saç köklerinin uyanmasına yardımcı olur. Yumurtadaki sülfür ise saç büyümesini teşvik eder ve yağ salgısını dengeler, böylece saç yumuşar.
Nasıl Uygulanır?
Pürüzsüz bir kıvama gelene kadar tüm malzemeleri bir karıştırıcıda karıştırın. Karışımı ıslak saça uygulayın ve hafifçe masaj yapın. Saçlarınızı 15 dakika boyunca bekletin ve ılık su ile durulayın.
Yoğurt ve Bal Maskesi
Kuru saçlar nem eksikliğinden kaynaklanır, bu nedenle kuru saçlarınıza nem sağlamaya özel dikkat göstermeniz önemlidir. Saçlar iyi nemlendiğinde yumuşamaya başlar. Ayrıca, bal yoğurt ile birleştirildiğinde kepeği önlemeye yardımcı olur ve kaşıntılı kafa derisini yatıştırır.